Wikileaks uzdrmao svet ili SAD i demokratija


Interpol je raspisao “crvenu poternicu” za Džulijanom Asanžom, osnivačem vebsajta “Vikiliks”, kako bi se omogućilo njegovo hapšenje.

Po starom oprobanom scenariju, CIA kao srce najdemokratskije zemlje na svetu, pokušava na sve načine da se osveti Džulijanu Asanžu, osnivaču websajta “Wikileaks” zbog objavljivanja nekih od 251.287 primeraka diplomatske prepiske, uglavnom iz poslednje tri godine, između Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata.

Kako je objavljeno na sajtu Interpola, svako ko ima informacije o Asanžu treba da o tome obavesti nacionalnu ili lokalnu policiju, prenela je agencija Rojters.

Odavno mi je kiselo od ovih svetskih žandara, koji su postali uzor mnogima u ovoj zemlji. Da sve bude još ciničnije, Stejt departmant se ne sekira mnogo, a i zašto bi. Pa njima ionako niko ništa ne može.

Američki ministar odbrane Robert Gejts ocenio je da “Vikiliksovo” objavljivanje poverljivih diplomatskih poruka neće imati značajne posledice po američku spoljnu politiku.

“Da li je to neprijatno? Jeste. Da li je neobično? Jeste. Posledice po spoljnu politiku SAD? Mislim prilično skromne“, rekao je Gejts.
Prema njegovim rečima, činjenica je da druge vlade održavaju odnose sa SAD zato što je to u njihovom interesu, “a ne zato što nas vole ili zato što nam veruju, niti zato što misle da umemo da čuvamo tajne”.
“Neke vlade imaju posla sa nama zato što nas se plaše, neke zato što nas poštuju, a većina zato što smo im potrebni”, kaže američki ministar odbrane.

Ali zato imaju problem njihovi mali poltroni, koji su po njihovim naredbama doveli svoje zemlje tu gde jesu. Verovatno sada neki od njih sa mukom očekuju poziv sa obaveštenjem da je negde, neko objavio na koji način vode politiku i svoju zemlju.
Ko zna, možda se negde pojavi i informacija o Mladiću, gde je i šta radi. Možda ispliva neki Email u kojem se objašnjava šta i ko treba da uradi da skloni Šešelja.

Ništa me ne bi iznenadilo, kao što me ne bi iznenadilo ni ignorisanje naših političara, koji bi eventualno bili umešani.

Na kraju, i Kina je zabrinuta: “U Kini su blokirani linkovi vebsajta “Vikiliks” na kome se je počelo objavljivanje tajnih diplomatskih depeša američkog Stejt departmenta, a partijski Politbiro je naredio sajberski upad na “Gugl”, javila je američka agencija AP.”

Evo, neka sada krenu redom i neka sruše sve websajtove na planeti. Ako i ovoga puta uspeju da sakriju sve tragove, onda je definitvno kraj sveta na pomolu. Samo napred demokrate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.