Zabranjeno pusenje!

Zaputih se ja danas popodne do TC Delta sity, da kupim mom Aleksi poklon za rođendan. Dok sam vozio, razmišljam o poklonu i o tome kako želim brzo da završim kupovinu zbog radi Zakona o zabrani pušenja.


Kao okoreli pušač, počeo sam da izbegavam i ove šopinge, ne mogu brate da provedem 2-3 sata bez kafe i cigareta, pa to ti je. Doduše, razumem situaciju, do sada sam ih davio, pogotovo u Delti i Ušću, bila je slaba ventilacija, pa su se živi gušili, al’ nema veze. Zakon je zakon, i šta ću, poštujem ga. To što su do sada od mene uzimali mesečno brat bratu, 20-30 hiljada dinara, puta 12 meseci, puta nekoliko godina, nije važno. Ja sam jedini pušač, pa im ne nedostaje tih mojih par stotina hiljada. Sad moram da se patim da odem do neke radnje, ugasim cigaretu, uđem unutra, pazarim i napolje. Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, tako kažu naši stari.
Ali sve to nije važno. Elem, obišao sam jedan krug po Delti i izađoh napolju da zapalim jednu. Glavni ulaz u TC, napolje stoji 15-20 ljudi, ispred ulaza, i purnja. Moja bratija, mi šugavi, stojimo i pušimo. Vetar se razduvao, jedva stojimo, al’ šta je tu je. Psujemo, komentarišemo, a vidimo se prvi put.
U tom momentu izlazi momak iz obešbeđenja i ljubazno nas moli da se pomerimo 5(PET) metara sa strane, gde je pušenje dozvoljeno. Stvarno, 5(PET) metara sa strane od ulaza, na zidu zalepljena nalepnica DOZVOLJENO PUŠENJE. Lagano počinje da mi se steže grlo. Em stojim kao konjina na vetru, em mi vređaju inteligenciju. Pa koga vi, sa oproštenjem, jebete u mozak?! Da nećete možda da nas terate da stojimo na jednoj nozi? Gledam dim, vetar piči i nosi ga ka ulazu, pa se zapitah da slučajno ne kršim Zakon i Ustav, Jerbo dim ide tamo gde ne sme! Pa razmišljam kako da ga progutam…
Naravno, za to vreme, parking je prepun automobila, prvo parking mesto da ulaza stoji neki stojadin. Čovek čeka ženu, valjda i greje auto. Auspuh samo što mi ne uđe u usta. Naravno, to nije briga vas nepušače, Vi ste dobili svoje, pobedili ste. Nije to loše. Znam, imate medicinske dokaze o štetnosti pušenja.
A da vas pitam ja, vas načitane: Da li ste možda parkirali svoje automobile, pa biciklima idete na posao? Da li u grad, umesto taksija idete peške? Da li na more letite na svojim ćilimoma ili avionima? Da li ste se otarasili klima-uređaja? Isključili frižidere? Da li istrošene baterije iz vibratora odlažete na propisan način, ili ih jednostavno frknete u kantu za smeće? Da li koristite dezodoranse i parfeme? U svakom slučaju, hvala vam. Otvorili ste mi oči da je pušenje štetno, to nisam znao do sada.
A to izgleda nije znala ni ona gospođa koja je bila glavni glasnogovornik za uvođenje Zakona. Otkrila rupu na saksiji u svojo 60-oj godini. Il’ je do sada učila škole il’ je tek sada dobila posao pa se trudi da opravda platu. Šta god, samo napred. Dok je vas sa dvostrukim standardima, znaću da imam glavu za razmišljanje. I na kraju, ne brinite, ja poštujem Zakon i nepušače, samo se nadam da će i nepušači početi da rade nešto za svoju decu, okolinu i planetu na kojoj svi živimo.

6 thoughts on “Zabranjeno pusenje!

 1. Likuju licemeri, likuju, bolje ne umeju. Samo ti i dalje “seri”, molim te, sigurno nas je više koji volimo tvoje tekstove. Pozdrav!

 2. Zamisli samo kako se oseca novinar dnevnog lista koji je pusac.
  Dozvolili su nam da pusimo samo u restoranu na 15. spratu, koji je sada pun i toliko zadimljen da to smeta cak i meni iako sam pusac. Ako zapalim u redakciji, momentalno dobijam otkaz. A tesko je novinaru pusacu koji svaki dan pise, da pise bez cigarete.
  Ranije nikada nikom nije smetalo, nije se ni spominjalo, u redakcijama, u restoranima, na slavama, na okupljanjima kod kuce, niko od nepusaca nije pravio pitanje sto neki puse.
  Odjednom su se bivsi pusaci toliko unervozili, kao zbog svog zdravlja, a i sami priznaju da cesto sanjaju kako pale cigaretu,i sad likuju, znaju da imamo krize i to im se bas svidja.
  U tvojoj belesci nedostaje mi sto nisi spomenuo vazduh u Pancevu. Imamo i mi Pancevci dusu, Beogradjani bi to trebalo da znaju.

 3. Pročitao od početka do kraja, sa sve komentarima. Moj je suvišan, sa licemerima i ljudima koji gaje dvostruke standarde ne opštim 🙂

 4. Valjda mogu da se naserem kako ti kažeš, bar na sopstvenom blogu? Ili treba da se osećam kao da sam silovao neko dete…napravili ste od pušača zločince, kao da ste svi juče došli na planetu zemlju. Ja sam jasno rekao da Zakon poštujem, ali da meni smeta, kao što tebi smeta dim, da stojim na parkingu dok mi auspuh gadi cigaretu…

 5. E vala se nasra brate, onako srpski. Ja nisam mogao da prosetam sina po tom trznom centru od dima bre. Jeste ima i zagadjenje od auta i od starih baterija i od fabrike i od cega sve ne – al ajde da krenemo od necega? Eno 99.9% kafica imaju svi one odvratne crne znake DOZVOLJENO PUSENJE, ni kafu ne mogu da popijem negde zimi da se sav ne usmrdim.

  Pozdrav i uzdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.