Zabrana Facebooka u firmama!

Nezvanično, još jedna kompanija je zabranila svojim zaposlenima da koriste društvene mreže, tj Facebook.
Radi se o PRVA TV kako kažu nezvanični izvori. Obzirom da nemam potpunu informaciju šta je tačno zabranjeno, ne bih želeo da preuranim sa zamerkama, ali uopšteno, u ovakvim situacijama, postoji više stvari koje su zanimljive.

Prvo, da li su ovo uradili da bi podigli produktivnost na poslu?
Ako je tako, nadam se da će to biti vidljivo u dogledno vreme.

Druga stvar je pitanje da li se kompanije boje da će zabranama zaposlenima da posećuju društvene mreže, uspeti da sakriju nepravilnosti i prljav veš, koji ne retko, zaposleni iznose baš ovim putem. Mada je to po meni sasvim druga tema.
Zna se šta se sme a šta ne sme, pa i ako neki zaposleni objavi nešto što je pravilnicima zabranjeno, za to postoje druge mere.

U svom višegodišnjem radu sa nekim “velikim” kompanijama, odlično znam za odnos istih ka online komunikaciji sa korisnicima. Izrasli preko noći iz SZR-a u velike i moćne kompanije, misle da je njihovo pojavljivanje i nekomuniciranje sasvim dovoljno da se njihovi korisnici osećaju počastvovano i srećno što im neko, ko uzgred rečeno, živi od istih tih fanova, povremeno plasira nešto slatko. Naravno, o negativnim stvarima se ne priča, to je zabranjeno.

No, da se vratim na početak. Ukoliko je ovo tačno, da se zabranjuje zaposlenima da koriste Facebook, Twitter i druge društvene mreže, imam vrlo jednostavan recept. Jednostavno, masovni UNLIKE njihovih fan strana, naloga i drugih kanala online komunikacije. Dok njihove statistike ne krenu dole, crvenim strelicama, neće shvatiti šta rade. Mada, da su na ovim mestima u kompanijama ljudi koji razumeju i znaju kako funkcioniše, sve bi funkcionisalo na drugi način.
Ovako, sa kupljenim diplomama ili postavljeni ispred raznih fondova sumnjivog porekla, daju sebi za pravo da ignorišu online komunikaciju.

Zato, najlakši način je pokazati i dokazati koliko je viral moćno oružje.

 

Leave a Reply