Mojim dragim damama

Ovo je namenjeno „jakim“ devojčicama, devojkama, ženama… Mojim damama.
Uh, taman kad sam pomislio da će mi ići lako sa ovim, ponestaje mi reči…
Pa, kad malo bolje razmislim, uvek je i bilo tako kad ste vi u pitanju, princeze. Ostavljate bez daha i reči muškarce. Od kada je sveta, tako je bilo. Tako je i danas, samo što ste mnogo više napredovale od nas muškaraca.


Ništa novo neću reći, ali… moram bar malo o vama, današnjim modernim damama.
Drage moje, divim se vašim sposobnostima, i to zaista mislim, bez trunke ironije u ovim redovima, čisto da znate.
U mnogim situacijama ste istrajnije i pametnije, upornije, vrednije od nas. I ja vam se divim, zaista. Ali… uvek postoji to ALI…
Mislim da ste preozbiljno shvatile feministički pokret, što i ne čudi, obzirom da smo mi, sa ovih prostora majstori da sve što uvedemo sa strane, toliko nadogradimo, da se čak i tvorci pojedinih ideja čude koliko smo u nekim situacijama napredni. Čak i dok pišem ovo, znam kakve će reakcije biti, što javne, što putem poruka. Umesto da vas volimo i obožavamo, počeli smo da vas se plašimo. To i same osećate, svakodnevno. Pitate se zašto vam ne prilaze muškarci, gde su nestali. Nismo nigde nestali, tu smo…


Imam dosta prijateljica, koje mi se često žale kako su same. Većina od njih su zgodne, pametne, situirane… I pitaju se u čemu je problem.
Svima kažem svoje mišljenje… Pošto ste se toliko osamostalile, i preuzimate uloge muškaraca, onda to radite do kraja. Ako očekujete da u toj svojoj samostalnosti budete toliko samostalne, onda i preuzmite stvar u svoje ruke… Vi budite te koje će preuzeti inicijativu, kao što smo mi nekada… Vi prilazite muškarcima, ne očekujte da bude drugačije,

Same ste to želele…Ne čekajte na nas, mi smo u dubokom ofsajdu. Gledam po gradu, ulicama, kafićima. Nekada su muškarci bili ubedljiva većina, a danas…obrnuta situacija. Ja imam svoju teoriju o tome, ne znam koliko je tačna, slobodno me demantujte ako nisam u pravu. Kao po pravilu, glavna stavka su finansije. U ovim tranzicijama, daleko bolje su prošle žene. Kako? Pojasniću…

Velike fabrike, gde su uglavnom radili muškarci, pozatvarane su, mnogo ljudi je ostalo bez posla. Muškarcima je danas mnogo teže da nađu posao nego devojkama. Gde god se okrenem, u koju banku uđem, prodavnicu, na televiziji…velika većina su žene. Gde god su došle strane firme, ima dosta žena, skoro više nego nas. Vi ste sada direktori, urednice, PR-ovi…I naravno da ste po kafićima, da vozite dobra kola, da ste lepo obučene…
I naravno ima mali broj muškaraca za toliko prethodno navedenih slučajeva. Pogledajte sutra oko sebe, videćete da sam u pravu. I zato, ne čekajte na nas…
Želele ste da budete tu gde ste i to što ste…ne koristite to samo za ono što vam odgovara…dok shvatite da ste vi u poziciji da vodite igru, biće kasno…Za one koje to nisu shvatile, naravno.
I da, još nešto za kraj… Uvek kažem drugaricama, prijateljicama… Ima malo tih prilika koje vi sanjate, tih prinčeva na belim konjima… Imajte na umu jedno, da je bara mala, krokodila je puno… Izvinjavam se na ovakvom kraju, nije nikakvo poređenje, samo praktična poslovica, za lakše shvatanje mojih reči.

17 thoughts on “Mojim dragim damama

 1. Svašta nešto rekoh, a ne rekoh šta mislim o ženama koje su uspešne, a same, pa bolje biti uspešna i sama, nego sama i neuspešna. 😉

 2. Stvarno ne vidim nikakav problem u tome da žena ima i porodicu i karijeru i vremena za sebe. Sve je stvar izbora.

  Žena ne mora da kuva, čisti, sprema, pegla, pere, ako ima kućnu pomoćnicu. 🙂 Ništa se baš ne mora. Tako isto i muškarac, što bi on prao sudove ako ima ženu, ali zašto bi onda žena morala da usisava ako ima muža? 😀

  Podela poslova je sasvim normalna i prirodna. Muškarac više ne mora da ide u lov na divljač, da bi porodici obezbedio hranu, pa zato može da pomogne oko kućnih poslova. 🙂

  Sigurna sam da ima muškaraca koji bi rado pristali da rode bebu, ali ne mere, tako da je taj “posao” ostao ženama i ne vidim razlog zašto bi se oko toga raspravljalo. Sada pošto sam ja žena i rodila sam decu, treba zbog toga da mi se dodeli medalja? Ne razumem. To što je u meni poraslo jedno živo biće, tj. tri živa bića i ja ih rodila, me svrstava u neka čuda???

  Karijera…ni tu ne vidim nikakav problem. Šta žene sprečava da budu uspešne u svom poslu? Deca, kuća, muž??? Ništa baš.

  Jedino što bih ja zamerila nekim muškarcima je što mnogi ne znaju da udare rukom o sto. Treba da se zna ko je muško, jer zato i jeste muško. Koji će mi krasni neka pizda od čoveka, da ga ja vodim i vučem kroz život. Ćute tunjavci i trpe koje kakve razne ženetine iz ko zna kojih razloga.

  Jesam jaka žena, uspešna na raznim životnim poljima i zadovoljna svojim životom, ali to nikako ne znači da ne volim da se oslonim na svog muškarca. Pored sebe imam čoveka koji ume i ručak da skuva i kuću da sredi, ali sa druge strane i ja umem da uradim gomilu “muških” poslova. Sve je stvar dogovora i izbora i u svemu tome ne vidim nikakav problem.

 3. :)))
  ljudi, opustite se i pređite sa kukanja na delanje (ako imate vremena od karijere ili “karijere”).
  U pravu su svi koji kažu da je biti single sopstveni izbor. To je jedno divno stanje neopterećeno tupavim kompromisima ;))) Drugo, trošiš novac samo na sebe. Treće, ne izigravaš odraslom muškarcu roditelja (kad ti treba dete, rodiš). Pored toga možeš da imaš tanjiriće sa cvetićima i roze posteljinu a da te niko ne smara. Neće niko doći u posetu i maznuti ti šnalicu bez pitanja što sve tupave žene koje nisu tvoje drugarice nego tuđe smatraju za normalno – jedino gore od toga je da ti neko ćapi četkicu za zube mislim. Neće ti neko ljubomoran preturati po recycle beanu i history i neće tražiti da se diskonektuješ xD Ma ne vidim nijedan razlog za kukanje.
  ps.Naravno da nam svima prija pažnja!

 4. Citirao bih jednog matorca od 60+ koji mi je nedavno rekao šta misli o ovome:

  “U moje vreme nije bilo ovih pornića kao sad. Jedini način da vidimo sve ovo što danas klinci gledaju na kompjuteru bio je da stupimo u akciju, normalno da smo bili mnogo više motivisani i da žene nisu bile same.”

  1. Bilo nekada, a danas…ima i pornića i svega ostaloga 🙂

 5. Nije baš da se previše slažem sa ovim blog postom, ali je Lidijin komentar ono što me je nateralo da odgovorim.

  Lidija, zaista mi nije jasno kakav je problem tebe naterao da u 15 tomova pišeš naučni rad na temu “Srpkinje XXI veka”, kada se ta Srpkinja koju si opisala ne razlikuje od bilo koje uspešne žene ne samo u Srbiji, nego i u Francuskoj ili Americi… Je l’ su Turci vladali Francuskom ili Amerikom?

  Smatram da je vrlo ružno tražiti neka “društvena”, “istorijska” ili “socijalna” opravdanja za želju za radom na sebi, građenjem karijere, napredovanjem i to sve radi zadovoljavanja nekog ličnog tripa, tj. bez pravog razloga.

  Na stranu što si prepuna predrasuda. Osim u planinskim selima sa 500 stanovnika, ne znam gde se danas smatra da žena MORA da čisti i kuva, a da muškarac NE SME da se uhvati kućnih poslova. Niti sam IGDE čuo da je kul ako muškarac preko 30 godina već nije zasnovao porodicu.

  Baš naprotiv, živeti da bi gradio karijeru, kojeg god da si pola, meni je besmisleno.

  Kad već kažeš “evolucija”… Kroz evoluciju su odumirale sve one vrste koje su izgubile nagon za razmnožavanjem (tj. ostavljanjem potomstva). Samim tim, ako kažeš da je savremena žena evoluirala u nešto čemu je potomstvo nebitno, za razliku od karijere, posla, uspeha, samodokazivanja samog po sebi, indirektno si rekla da je savremena žena greška evolucije 😀

  1. Hvala na komentaru. Ja sam i sam želeo da izazovem malo polemike, da se ne slože svi sa mnom 🙂

 6. Занимљив чланак, још занимљивији Лидијин коментар. Лидија, у праву си око доста тога. Врло лепо и јасно речено, и слажем се са већином тога што си написала. Осим са последње две реченице.
  Да ли стварно мислиш да девојка не треба да се брине ако је прешла 30-ту и још увек није нашла одговарајућег партнера?
  И још увек није родила? И још увек није почела оснивање породице? Да ли то онда, ако ти заиста ниси феминиста и схватила си шта ти је битно у животу, значи да је теби битнија каријера/независност/нешто треће/ од заснивања породице, од рађања детета?

  1. Lepota bloga je upravo sloboda da svako iznese svoje mišljenje. Hvala na komentaru 😉

 7. Dragi nas Poslednji Skaute

  Drago mi je da si se dotakao ove teme koja definitivno najzastupljenija tema razgovora na nasim prostorima.Sve vise devojaka je doslo do identicnog zakljucka:nema muskaraca u Srbiji koji bi im odgovarali.I sve te devojke su lepe,pametne ,sa fakultetskim diplomama… Posle dugogodisnjeg statusa quo u mom zivotu na tom polju,i identicne situacije sa kojom sam bila suocena u Srbiji,pristupila sam tom fenomenu sa socio-demagoske strane. Zakljucak je jednostvan i manje vise logican-EVOLUCIJA.
  Naucno je dokazano da spermatozoidi koji nose zenski gen su otporniji i proteinski kvalitetniji. Cinjenica da je zenska fizionomija projektovana od strane prirode(meni je to vise vic od strane prirode),da kroz zivotni ciklus moze da prolazi kroz fizicku traumu porodjaja-(prilikom koga se kosti razdvajaju,gruvaju hormoni na sve strane,organi pomereni sa mesta i bol koji je nehuman),posalica prirode zvana menstruacija-gde prosecna zena tokom prosecnog zivotnog perioda izgubi krvi u tolikoj meri a pritom fizicki je postavljena u tu poziciju da danima prolazi kroz agonije grceva i bolova,prilikom kojih mora da glumi da se nista ne desava i da nastavi svakodnevicu po obicaju. Naravno,draga priroda je osigurala da je zena nagruvana hormonima i delovi mozga funkcionisu da potomstvo je iskljucivo ovisno o majci-9 meseci u stomaku,a potom izvor hrane i emotivne zavisnosti deteta o majci. Zene stoga su opremljene osecajem odgovornosti i pozrtvovanosti bez obzira na bilo sta. Dodatno mentalno-hormonalni sklop doprinosi tome da zene pristupaju situacijama mekse,senzualnije,i situacije ne resavaju po impulsu nego rasclanjavaju u principu sa emotivnog aspekta.
  Iako zenski svet je vrlo cesto okrivljen da je “emotivan”,cinjenice su da zene prilaze mnogim situacijama koristeci racio. I opet,tu ulecu hormoni koji uticu na taj nesvesni izbor partnera.Naucno je dokazano da po nekom primalnom instiktu nasih praistorijskih predaka(kada nije bilo fakultetskih diploma,bljestece garderobe i kola po kojima se danas gradi status),partner se bira po vrsti feromona,i u principu zenka je ta koja vise ima udela u tome,nesvesno bira genetski kod za koji njeno telo je sigurno da ce biti uspesan i dovoljno jak za opstanak. Po tom principu i dan danas funkionise zivotinjsko carstvo.
  To je manje vise povrsan osvrt na naucne cinjenice.
  Sad moj omiljen faktor-socio-demagoski. Srbija. Otomansko carstvo.Koje nas je naucilo mnogo toga.Izmedju ostalog ukorenilo neka verovanja i stavove u srpsku podsvest koja se odrazava i u 21 veku. Prvo pa musko. Sin je bitan. Zena je za kucu,da odgaja decu,cisti,kuva,pere,pegla. Muska rec je glavna. Sramota je da muskarac pomaze u kuci,usisava,kuva,takav muskarac je sonja. Ako nije udata,nesto nije u redu sa zenom.Zena mora da bude dobra i da slusa muza,ona se nista ne pita. Ako devojka u njenim 30-tim nije udata,ona je baba devojka;muskarac u njegovim 30 ako nije ozenjen on je smeker i boem. Ako muz vara zenu,to je njena krivica ona je doprinela tome;ako zena vara muza ona je drolja.Ako mladic menja devojke i nije u stalnoj vezi-on je srcelomac i frajer;ako devojka menja momke i nije u stalnoj vezi ona je ima reputaciju i nije za shvatiti ozbiljno.Zena mora da bude doterana,nasminkana,izdepilovana i mrsava.Ako ne ispunjava ove standarde automatski je optuzena da je zapustena i debela.Ako je muskarac neobrijan,pustio stomak i neocesljan-to je sarmantno.Neverovatno koliko je srpska podsvest(ili svest) zadrzala nacela zivljenja koje se i dan danas koriste u muslimanskim zemljama.
  90-te. Ratovi,lazne vrednosti,nametnute vrednosti. Kolektivno ocajanje i granica egzistencije. Ta decenija je unistila gen optimizma cele generacije. Ta decenija je donela faktor vizuelnih vrednosti –besna kola,odeca,zlato,formiranje statusa na osnovu konzumerizma.Opasni momci i polu gole nafilovane plastikom devojke su vodili glavnu rec. Diplome i intelektualci su postali manjina,vrsta koju su podsmevali.Vrlo agresivna,vodjena testestoronom decenija. Ta decenija je postavila temelje za Srbiju 21-vog veka.
  Srpkinja 21 veka je stoga pristupila rasclanjivanju vrednosti sa emocionalnog i racionalnog aspekta. Srpkinja,da bi opstala u Srbiji 21-vog veka,razvila je instikt posebne vrste. Prosecna Srpkinja, kojoj sredina namece da mora da bude lepog i pristojnog izgleda,doterana,da sve fizicke mane mora da prikrije,pametna,interesantna,(i sve to iz podsvesno nametnute price da vrhunac zenske vrednosti je udaja,tako da zene u principu pristupaju svemu tome primarno zbog zelje za odobravanjem muskog sveta a i utapanjem u odobrenje sredine)pristupila je resavanju problema na racionalan nacin.
  Srpkinja 21-vog veka je shvatila da,posto prosecna devojka nema usta Brizit Bardo i telo Sindi Kraford,i biznis mozak Ricarda Bransona ,da bi opstala u Srbiji 21-vog veka,mora da radi na sebi. Ne,ne pricam o onim devojkama koje su pristupile povrsnim radovima,tipa silikoni. Prosecna Srpkinja 21-vog veka je shvatila da ako odluci da udje u trku protiv testestorona,silikona,brzog zivota,da ce se izgubiti u tome. Jer,u Srbiji u poslednje 2 decenije vlada zakon jaceg i bucnijeg.Ona je racionalno pristupila razvijanju sebe,stekla potrebno znanje i diplome,i odlucila da radi na sebi zbog sebe. Jer upravo ta trka za paznjom muskaraca(koji su ranije bili u vecini i samim tim imali veliki izbor devojaka),je dovela do toga da devojke rade na sebi i razviju sposobnosti kojih ni same nisu bile svesne. Izmedju ostalog,naucile su da se oslonjaju na sebe,da zaradjuju za sebe i da u slucaju ako izgube trku protiv silikona,imaju od cega da zive. Srpkinja 21-vog veka odbacila je presije sredine,i resila da svoj zivot uzme u svoje ruke. Muskarac vise nije ultimatum njihovog postojanja, nego dodatni oplemenjivac. Devojke su razvile taj instikt koji vlada u zivotinjskom svetu-biraju po hormonima i kvalitetnoj DNK odgovarajuceg partnera koji ce im nositi gene. To je ironija Srbije- oduvek vodjena muskarcima,dominirana muskim vrednostima i filovana testosteronom-zatekla je sebe u situaciji da dame biraju. Zene su razvile sebe na duhovnom nivou(emocionalnom)gde su im ljudske vrednosti bitne na prvom mestu i kvalitet, dok su muskarci ususkani u dusek patrijahalne sredine ostali vodjeni testosteronom i muskim vrednostima. Zene su morale da postanu snaznije i mentalno i fizicki,u slucaju da u toj surovoj sredini brze Srbije 21-vog veka ne zadovolje kriterijume i moraju da se brinu same o sebi. EVOLUCIJA.
  I tu nastaje konflikt- prosecan Srbin,koji je uvek bio nadmocan nad zenama i imao izbor,reaguje na jake i sposobne zene fenomenom mentalne kastracije.
  Stoga, to sto su mnoge devojke bez odgovarajuceg partnera je njihov izbor(podsvestan ili svestan).
  Sve dok muskarci ne shvate da je ok i prihvatljivo da zena bude jaka,uspesna i lepa,i da to nikako ne ugrozava njihovu muzevnost,samo tada ce imati uspeha.
  Problem je u muskarcima koji ne prilaze devojkama jer se osecaju inhibirano,a ne u devojkama kojima muskarci ne prilaze.
  Devojke,nikad ne dozvolite da vam to neko usadi u glavu da ako ste presle 30-tu i nemate odgovarajuceg partnera da nesto nije u redu sa vama.
  I za kraj,ne ja nisam feminista,jednostavno sam shvatila sta mi je bitno u zivotu a sta ne.

  1. Lidija,
   Imam samo jedno pitanje za tebe?
   Da li si morala toliko dugo da istražuješ da bi pronašla dovoljno za tebe jak argument za to što si USAMLJENA?

   I što si jedino uspela da i ostalim “ženama” pružiš izbor odgovora koji će već od sutra koristiti na kafama sa drugaricama, utapajući se u vinima i koktelima koje ne znate ni kako se prave.

   Prestanite da se trudite da bude nezavisne…. uspostavite medjuzavisnost sa ljudima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.