Nocna frajla

Sedim u bašti, pored noćne frajle i odmaram…

Dan naporan, ne toliko fizički, koliko po mozak. Od samog jutra neka nervoza u ljudima, kao da je to kolektivno, dal’ zbog pritiska, mesečevih mena ili plima i oseka, ko to zna. Tek, prošao je i ovaj dan. A ovi momenti, dok sedim u bašti i kuckam po svom blogiću, dok pored mene miriše noćna frajla, to je ono zbog čega vredi pregrmeti težak dan.

Povratak u detinjstvo, musavo i bezbrižno, puno mirisa koji mi i danas paraju nos. Vraća me u ranu mladost, prelepe letnje raspuste provedene na selu kod baba i deda…Buđenja uz petlove i opojne mirise bagrema i lipa, trčanje po dudinjama, kojih više skoro i da nema. Doručak hleba i pekmeza, ali onog babinog, od šljiva, onako, malo kiselast. Voda sa stare mesingane česme u dvorištu, gde sam čekao da prvo baba sipa u vedro vodu za živinu i stoki, pa onda ja. Obožavao sam da stavim usta na česmu i da pustim pun mlaz vode u usta.

Vožnja starog, razdrndanog muškog bicikla, koji sam vozio ispod rude, pošto sam bio mali. Jurcanje po dolinama i šumama, pravljenje pećina i skrovišta po drvećima. A tek praćke… Par puta sam se spasio dobrih batina bežanjem, pošto bi provalili da nemaju jezike na cipelama, koje sam ja posekao, da bi’ napravio dobru praćku. A tek koliko je babinih gaća nastradalo i ostalo bez lastike, iz koje smo izvlačili one tanke gumice, pa ih upredali.

E, bilo nekada. A za ovo sada, za ove klince kojima je sve zanimljivo dva minuta, nekom drugom prilikom. Ne želim da pokvarim ovaj miris noćne frajle. Laku noć vam želim, svima. I vama koji se dobro sećate ovakvog detinjstva, i vama malo mlađima, koji ste imali nesreću da odrastate uz sirene i ratove. Sve prođe, samo ostaje miris noćne frajle u nosu…

Share this post

Comments (8)

 • Nocna frajla | www.blogovnik.com Reply

  […] Nocna frajla Napisano: 14.May.2010. 000000 23:56:28 na blogu: http://www.poslednjiskaut.com […]

  11/12/2011 at 08:10
 • Poslednji Skaut Reply

  I najlepše miriše…na mesečini 🙂

  18/05/2010 at 00:55
 • zelena Reply

  Neki retro decak se ovih dana zakucao u tebi, neka je 🙂
  Lepe price!

  15/05/2010 at 16:28
  • Poslednji Skaut

   Nikada nije ni odlazio taj sneni dečak, uvek je tu, samo se primiri po nekada 🙂

   16/05/2010 at 01:42
 • Charolija Reply

  Često me svojim postovima “poteraš” na sećanja. Eh…beše lepo.

  15/05/2010 at 15:36
  • Poslednji Skaut

   Lepo je i sada…na Dunavu i uz noćne frajle 🙂

   16/05/2010 at 01:42
 • verkic Reply

  Dudovi…… beli, crni…..celo lice musamo, jurcanje i igranje indijanaca i kauboja. Pa tek preskakanje potočića. Mi smo ga samo tako zvali jer nije bio potok nego neki odvod, nemam pojma ni ja sama šta je to u stvari bilo, ali je bilo strašno ako upadneš u tu našu rečicu 🙂 Taj potok je bila naša granica – naš Meksiko.
  Džema smo retko jeli moram priznati, ali zato hleba i masti često i bili smo svi drugari, pravi drugari.
  Noćne frajle su posebna priča. Davno nisam osetila njen miris. Zavidim ti 🙂

  15/05/2010 at 00:08
 • Ivana70 Reply

  Ноћна фрајла…Најлепша на месечини…

  15/05/2010 at 00:08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.